kapusta

Pyszna kapusta zasmażana bez mięsa idealna do kopytek.

10:41

Mam sposób na pyszną kapustę -podaję ją z kopytkami lub kluskami ziemniaczanymi.
Kapusta kiszona  nie wymaga długiej obróbki termicznej,przeciwnie krócej przygotowywana jest lżej strawna.

Porcja na 4 osoby
kg kiszonej kapusty
3 suszone grzybki
1 marchewka utarta na tarce o grubych oczkach
łyżeczka otartego majeranku
kilka ziaren kminku
2 liście laurowe
3 łyżki oleju lub klarowanego masła

      Na dużej patelni z grubym dnem lub rondlu rozgrzewam tłuszcz
     na gorący wkładam kapustę i lekko przesmażam ,aż lekko zmieni kolor na złoty.
    Dodaję marchewkę i jeszcze smażę kilka minut .
    dodaję przyprawy i pokruszone drobno suszone grzyby.
   Wlewam ok 1/2 szklanki wody, przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 15 min.
   Jeżeli potrzeba to dodaję odrobinę soli do smaku,ostrożnie bo kapusta zwykle jest dość słona.
   Moja rodzina uwielbia  ją z kopytkami-jest to znakomite danie na obiad .
   Koniecznie dodajcie kminek - zapobiega wzdęciom .

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook