Mam sposób na pyszną kapustę -podaję ją z kopytkami lub kluskami ziemniaczanymi.
Kapusta kiszona nie wymaga długiej obróbki termicznej,przeciwnie krócej przygotowywana jest lżej strawna.
Porcja na 4 osoby
kg kiszonej kapusty
3 suszone grzybki
1 marchewka utarta na tarce o grubych oczkach
łyżeczka otartego majeranku
kilka ziaren kminku
2 liście laurowe
3 łyżki oleju lub klarowanego masła
Na dużej patelni z grubym dnem lub rondlu rozgrzewam tłuszcz
na gorący wkładam kapustę i lekko przesmażam ,aż lekko zmieni kolor na złoty.
Dodaję marchewkę i jeszcze smażę kilka minut .
dodaję przyprawy i pokruszone drobno suszone grzyby.
Wlewam ok 1/2 szklanki wody, przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 15 min.
Jeżeli potrzeba to dodaję odrobinę soli do smaku,ostrożnie bo kapusta zwykle jest dość słona.
Moja rodzina uwielbia ją z kopytkami-jest to znakomite danie na obiad .
Koniecznie dodajcie kminek - zapobiega wzdęciom .
Kapusta kiszona nie wymaga długiej obróbki termicznej,przeciwnie krócej przygotowywana jest lżej strawna.
Porcja na 4 osoby
kg kiszonej kapusty
3 suszone grzybki
1 marchewka utarta na tarce o grubych oczkach
łyżeczka otartego majeranku
kilka ziaren kminku
2 liście laurowe
3 łyżki oleju lub klarowanego masła
Na dużej patelni z grubym dnem lub rondlu rozgrzewam tłuszcz
na gorący wkładam kapustę i lekko przesmażam ,aż lekko zmieni kolor na złoty.
Dodaję marchewkę i jeszcze smażę kilka minut .
dodaję przyprawy i pokruszone drobno suszone grzyby.
Wlewam ok 1/2 szklanki wody, przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 15 min.
Jeżeli potrzeba to dodaję odrobinę soli do smaku,ostrożnie bo kapusta zwykle jest dość słona.
Moja rodzina uwielbia ją z kopytkami-jest to znakomite danie na obiad .
Koniecznie dodajcie kminek - zapobiega wzdęciom .

0 komentarze