![]() |
| fot:taotao.pl |
Podpowiem jak sprawić żeby wasza zupa była pyszna.Kupujemy mięso : kurczak, indyk i wołowina rosołowa z kością . Bierzemy po 1/2kg każdego dokładnie płuczemy.Do dużego garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy koniecznie zimna wodą.Dodajemy obrana i umytą włoszczyznę,oraz dwie średnie cebulki z łupiną. Stawiamy na małym ogniu i czekamy aż się zagotuje.Następnie zdejmujemy powstałą na powierzchni szumowinę ,dodajemy ziarenka pieprzu, ziele angielskie i sól do smaku .Pilnujemy żeby rosół gotował się bardzo wolno ok. 2 godziny.Ja rosołu nie odcedzam ani nie przelewam do innego garnka .Powinien być żółty i klarowny , Jeżeli z jakiegoś powodu zmętniał to należy wziąć jedno białko ,ubić je na sztywno i delikatnie włożyć do gotującego się rosołu ,po chwili zdejmujemy pianę ,przyciągnie ona wszystkie "męty" i rosół jest klarowny. Podajemy z domowym makaronem , posypujemy posiekana natką i dodajemy kawałek ugotowanej w rosole marchewki.Zaspokajamy zmysł wzroku ,prezentuje się pięknie szczególnie na ciemnym talerzu.Pięknie pachnie , a jak smakuje ocenią domownicy .Sukces gwarantowany!

0 komentarze